En Guide till Meta’s Föräldrakonton och Viktiga Säkerhetstips
Vi vet att VR lockar många barn och unga spelare som liksom vi vuxna är ivriga att ge sig ut på äventyr i VR-världen. Här vill vi lyfta dessa yngre spelare och deras säkerhet. Barn älskar att spela, men det är viktigt att vi som föräldrar/vuxna tar ansvar för deras digitala upplevelser. Vi kommer i detta inlägg bland annat att ta upp hur man skaffar ett Meta föräldrakonto men också ge lite tips kring hur du håller ditt barn säkert i VR.
Riktigt hur VR påverkar barn vet man inte idag. VR är relativt nytt och det finns därför inte tillräcklig forskning. Det vi skriver här är baserat på våra erfarenheter av barn och VR samt våra kunskaper om produkterna och är alltså inte vetenskapligt förankrat.
Meta Föräldrakonto för barn mellan 10 och 12 år
Nyligen har Meta introducerat föräldrahanterat meta konto för barn i åldern 10 till 12 år. Denna nya funktion syftar till att förbättra familjers användarupplevelse av Meta Quest 2 och 3.
För att skapa ett barnkonto måste du som förälder eller vårdnadshavare logga in eller skapa ditt eget Meta-konto och Meta Horizon-profil innan du kan upprätta ett barnkonto via Family Center. Denna förändring kommer efter att Meta sänkt åldersgränsen från 13 år till att även omfatta barn 10-12 år.
När du hanterar ett barns Meta-konto kan du:
- hantera ditt barns konto och integritetsinställningar, bland annat barnets lösenord
- se hur mycket tid ditt barn tillbringar i VR och ställa in tidsgränser
- tillåta eller blockera ditt barns åtkomst till appar och funktioner
- godkänna köp
Mer information om hur du skapar ett konto till dig och ditt barn kan du hitta hos Meta.
Pauser är bra för små så väl som stora VR-spelare
Även om det inte finns mycket forskning kring VR och barn än så kan vi nog vara ganska säkra på att skärmtiden är en faktor att ta i beaktan när barn spelar VR. Att ha koll på hur länge och hur ofta barnet spelar kan därför vara lämpligt, vilket även Metas föräldrakonto kan hjälpa till med.
En annan sak som är viktig att tänka på är att ett VR-headset är tungt och det blir en belastning för nacken när det ska bäras upp. Det är därför klokt att uppmuntra dina barn att ta regelbundna pauser när de spelar VR.
Var uppmärksam på om ditt barn känner sig yr, illamående eller upplever obehag med VR-headsetet. Vid någon form av obehag är det viktigt att ta av headsetet genast. Tillåt aldrig barnet att fortsätta spela om det mår dåligt, utan låt det ta en paus och försöka igen när det känner sig bättre.
En trygg spelmiljö gör besöket i VR-världen till en bättre upplevelse
Att ha en trygg spelmiljö i och utanför VR-världen är viktig för ditt barns säkerhet.
När ditt barn spelar VR behövs en säker spelplats. För det första är det viktigt att de har en tillräckligt stor fri spelyta, här rekommenderar Meta 2×2 meter. Med fri spelyta menas att det inte ska finnas några möbler, leksaker eller annat som barnet kan snubbla över eller slå sönder. Därutöver är det viktigt att ingen oavsiktligt kan komma in i detta spelutrymme, som ett syskon eller husdjur. Detta är viktigt för att minimera risken för att spelaren, någon annan i hushållet eller föremål i hemmet skadas. Det finns skydd och grepp som skyddar ert headset och handkontroller mot lindrigare stötar och repor, dessa hittar ni hos oss på VRGaming.
Att prata med barnen om vad som händer i VR är viktigt. I VR, precis som i sociala media, kan man stöta på olämpligt innehåll och olämpliga människor. Vi kan inte nog poängtera för våra barn hur viktigt det är att de larmar en vuxen om de tex. kontaktas av en person med onda avsikter.
Vi hoppas att detta inlägg har gett dig några användbara tips för hur du håller ditt barn säkert i VR, så barnet får en säker och positiv upplevelse när det utforskar VR-världen. Små VR-spelare ska vi vara extra rädda om och tillsammans kan vi se till att våra små VR-spelare har roligt och samtidigt är skyddade!
Har du några frågor och funderingar eller har vi varit otydliga kring något så finns alltid vi på VRGaming tillgängliga för dig. Kontakta oss gärna på: support@vrgaming.se