Vad är VR – vad är det jag missat

Undrar du vad VR är och varför alla pratar om det?
Vi på VRGaming ser att många kunder visar stort intresse för VR och att köpa sitt första VR headset (VR glasögon) och det förstår vi verkligen, VR är fantastiskt på så många sätt. Men för er som aldrig provat VR eller ens hört talas om det, vad är VR och vad kan VR erbjuda er?

Bara namnet VR i sig väcker frågor, vad betyder det? VR betyder på svenska Virtuell verklighet (virtual reality). Det är den verkligheten jag ska försöka beskriva i detta inlägg. Jag ska nämligen inte alls veckla in mig i några krångliga och tekniska beskrivningar utan ska i stället försöka beskriva vad som händer och hur du kommer känna när du sätter på dig ett VR-headset för första gången. Vad är det med VR som fascinerar och får folk att köpa och att spendera timmar med dessa glasögon på huvudet?

Vad är skillnaden mellan VR och tv-spel?

För att lättare kunna förklara det magiska med VR så gör jag en jämförelse med tv-spel. Tv-spel tror jag nämligen att alla kommit i kontakt med på något vis. Antingen har ni spelat själv eller sett någon annan spela. När du spelar tv-spel så styr du en person eller ett föremål med hjälp av din handkontroll. Du lever dig troligen in i spelet men du blir aldrig ett med den person du har kontrollen över. Du är bara “chauffören” som hjälper karaktären eller föremålet framåt.

Det magiska med VR är att du till skillnad från ett tv-spel upplever att du befinner dig i spelet. Du spelar inte en karaktär utan du ÄR karaktären. När du sätter på dig ett headset för att boxas så kommer du känna det som att du ÄR boxaren.

Varför ska jag prova VR?

Jag tänkte fortsätta använda boxningen som exempel och försöka beskriva vad du upplever när du sätter på dig glasögonen och kliver in i boxningsringen. Håll i dig när du sätter på headsetet för till en början kan det bli lite snurrigt. Dina ögon upplever att de befinner sig i skärmen du har framför ögonen men kroppen står kvar i den riktiga världen. Blir du yr, ta av dig headsetet, pausa och börja om, pressa aldrig dig själv om du mår dåligt.

Förväntar du dig att se dig själv blir du besviken, detta är inget tv-spel där någon annan ska styras, du ska styra dig själv. Du brukar inte se dig själv annat än när du står framför spegeln i vanliga fall, visst stämmer det? Du ser dig själv på samma sätt i VR som du gör i den vanliga världen. Om du vänder ditt huvud åt höger i den verkliga världen så kommer du också att vända dig åt höger i den virtuella världen. Tittar du rakt fram så ser du kanske en slät vägg, vänder du dig till höger kanske du ser en vägg med fönster och vänder du dig om så står du plötsligt framför en dörr. Sätter du dig i stället på huk kommer du se rakt in i boxningringens linor.

Du upplever alltså ett rum ur alla vinklar precis som du gör om du ser dig omkring i det rum du befinner dig just nu. Ta på ditt VR-headset, se dig omkring, snurra ett varv på golvet och se hur lokalen du befinner dig i ser ut runt om dig.

Du vill ju mer än se i den virtuella världen, du vill kunna röra dig

Som jag nämnt så kopplas dina ögon in direkt när du startar ditt headset och förflyttar dig in i din virtuella värld. För att kunna använda din kropp i VR så finns det sensorer på handkontroller och headset som håller koll på dina rörelser.

Ta en titt på din motståndare, testa några luftslag och värm upp kroppen genom att röra dig från sida till sida samt gör några knäböj och upphopp. Bara detta är en upplevelse, innan matchen ens börjat kommer du att känna WOW.

Vad händer om vi startar matchen?

När matchen startar kommer du ha en motståndare framför dig och han är sugen på att boxas. Har du värmt upp ordentligt så svingen sitter och fotarbetet är på topp? Genom att röra dina armar får du din virtuella kropp att rikta sina slag mot motståndaren. Slår inte du så gör garanterat din motståndare det. När motståndaren slår kommer du garanterat att backa tillbaka, du kommer i princip känna luftdraget mot din näsa. Får motståndaren dessutom in en träff lär du dra efter andan. Det känns verkligen som du blir träffad, med den fördelen att i VR slipper du den fysiska smärtan.

Att befinna sig i den virtuella världen är häftigt alla gånger men extra häftigt första gången. Det är en magisk upplevelse som man när man upplevt den en gång gärna vill uppleva om och om igen. Denna upplevelse kan man efter man valt att köpa VR glasögon sedan förstärka på olika sätt genom olika tillbehör. I detta fallet kan man till exempel använda boxningshandskar för att förstärka känslan.

En virtuell värld full av möjligheter

Så fort du sätter på dig ett par VR glasögon kliver du in i en virtuell verklighet, full av möjligheter. Men det finns inte bara spel, den virtuella verkligheten kan erbjuda en stor variation. Du kan tas med på en tur i en berg och dalbana där du upplever att du verkligen sitter i vagnen, vilket är en häftig upplevelse, du kan göra en resa runt världen där du kan gå runt på gatunivå och titta i skyltfönster, gå runt på en sandig strand eller så kan du dyka med delfiner. Det finns så mycket att se och uppleva om man har ett VR-headset att det egentligen bara är fantasin som sätter gränser. 

VR har något att erbjuda de flesta.

Söker du avkoppling? Ett nytt sätt att umgås med människor på? Ett sätt att få utlopp för din frustration? Eller vill du kanske röra mer på dig? VR täcker upp allt det.


Vill du spela roliga spel, få en möjlighet att se delar av världen du inte kan besöka, få en chans att få göra det du drömt om men aldrig vågat? Med VR tillbehör som du hittar hos oss på VRGaming kan du ytterligare förstärka den häftiga känslan.


Oavsett om du är nybörjare eller van VR spelare så har VR massor att erbjuda. De enda som inte rekommenderas att använda VR är barn under 13 år, detta på grund av att det i dagsläget finns för lite forskning kring hur VR påverkar barn. Läs gärna mer om detta i avsnittet Hälsa och Säkerhet i bruksanvisningen till ditt headset.

Är du redo för din första VR-upplevelse

Är du sugen på att testa VR för första gången men inte vill köpa ett VR-headset än? Det finns möjlighet på många håll i landet att prova på VR hos olika evenemangsarrangörer. Varför inte ta med familj eller vänner för en trevlig aktivitet tillsammans.

Ditt första headset med vänlig support


Känner du däremot att du redan nu vill ha ett eget headset (VR glasögon) så är det här du bör köpa Oculus Quest 2 VR headset (128 GB).

VRGaming har Sveriges största utbud av VR tillbehör och kan därmed erbjuda dig en helhetslösning. Tillbehören du hittar på VRGaming är avsedda att ge dig hög spelkomfort men också för att addera extra inlevelse i dina spel.

Något vi är väldigt stolta över är att vi har en väldigt bra och supervänlig support med väldigt hög produktkännedom. Detta gör att du alltid kan få svar på frågor rörande de produkter du köpt hos oss. Vi på VRGaming tror att en personlig support med hög produktkännedom gagnar alla våra kunder.

Tack för din tid och din uppmärksamhet! 💙

Som avslutning bjuder jag på en video som visar hur det kan vara att boxas i VR. Ett riktigt bra motionspass!


Har du några frågor och funderingar eller har vi varit otydliga kring något så finns alltid vi på VRGaming tillgängliga för dig. Kontakta oss gärna på: support@vrgaming.se